Hrady.cz
Klasicistní, jednoduchá, jednolodní stavba se zvonicí orientovanou k jihu, dostavěn a vysvěcen koncem roku 1788. V zadní části presbyteria se nachází dvě naproti sobě situované kaple, stojící na východní a západní straně kostela.
kostel sv. Petra a Pavla

Obec Popelín s kostelem sv. Petra a Pavla.

Graficke pismenko Obec samotná je poprvé zmiňována už v roce 1349. Nespornou zajímavostí je fakt, že v této dávné době byla obec Popelín rozdělena na dvě části. Na část českou a moravskou. Takto je později zapsána i v moravských a českých zemských deskách. Zajímavou raritou je vlastnictví obce, vzhledem k tomu, že majitelů bylo nesčetně a ve vlastnických obecních zápisech okolo roku 1350 jsou někteří majitelé popelínského statku uváděni najednou a stejných jmen se lze dočíst i ve vedlejší České Olešné.
Stavba kostela samotného započala až v roce 1784 a dokončen byl roku 1788. V témže roce byl taky zasvěcen sv. Petru a Pavlu. Východní stěnu chrámu zdobí sluneční hodiny, nainstalované koncem 19. století. Ve zvonici jsou zavěšeny dva zvony. Velký, přibližně 300 kg vážící zvon a malý umíráček.
Jaroslav Šefčík , 30.10. 2009

WC, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Svatby