Hrady.cz
Přesná data vzniku této stavby nejsou známa, ale je připomínán už v roce 1350 jako majetek pražského arcibiskupství. Nejmenší a nejstarší zvon pochází z roku 1473. V roce 1992 zde byly náhodou objeveny gotické nástěnné malby.
kostel sv. Filipa a Jakuba
Graficke pismenko Gotický kostel, tvoří nepřehlédnutelnou dominantu obce. Se svou dřevěnou střechou se stal kostel sv. Filipa a Jakuba v Mnichovicích unikátní stavbou svého druhu v okolí. Přestože je jeho interiér převážně z období vrcholného baroka, zdobí jeho stěny původní gotické malby, které zde byly čirou náhodou objeveny v roce 1992 pod vápennou omítkou. Následně v letech 1992–1995 byly tyto nástěnné fresky restaurovány. V záchranném programu "Deset skvostů Podblanicka", na obnovu památek, jsou zařazeny i tyto unikátní gotické malby. Z dochovaných pramenů není úplně jasné, kdy a kým byl kostel vystavěn, ale první zmínky o něm jsou již ...
Jaroslav Šefčík, 29.10. 2009

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Svatby