Hrady.cz
Bývalé pastviště se stalo hrobem především francouzských a rakouských vojáků napoleonské války okolo r. 1800 a následně i pruských a ruských vojáků. R. 1841 zde byl vztyčen Janem ze Salm-Reifferscheidtu žulový pomník.
Napoleonský hřbitov
Dolní Březinka

Hřbitov z napoleonských válek.

Graficke pismenko V době francouzsko-rakouské války byl v nedalekém zámku ve Světlé nad Sázavou zřízen vojenský lazaret. Mnoho vojáků všech národností podléhalo svým válečným zraněním a byli pohřbíváni na nedalekém pastvišti u obce Dolní Březinka do společných, nijak neoznačených šachet. V roce 1814 byla vojenská nemocnice zrušena a zbylo po ní jen neoznačené pohřební místo, kde odpočívalo údajně až 1200 mrtvých vojáků a ostatního vojenského personálu. Majitel panství starohrabě Jan ze Salm-Reifferscheidtu dal na tomto místě vztyčit v roce 1841 žulový pomník v českém a německém jazyce. Roku 1921 zde nechala obec vysázet lipovou alej a Ministerstvo národní ...
Jaroslav Šefčík (David Kotyza, MÚ Světlá n S.), 22.10. 2009
    Menu a stránka samotná se upravuje...

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Noční prohlídky, Samostatné prohlídky
    pomník, památník
     Havlíčkův Brod  (HB)