trojiční sloup

Krásná (Šumburk)
Bohatě zdobený sloup postavili v tehdejším Šumburku roku 1772 pražský sochař Josef Leder a kameník Godefrid Lawacz (Hlaváč) nákladem zdejšího "zázračného doktora" Johanna Kittela. Dnes je nejzachovalejším objektem Kittelovska.
Sloup od západu

Trojiční sloup v Krásné (Šumburku)

Graficke pismenko Jako součást areálu v horní části vsi Šumburku (od roku 1950 Krásná) nechal zdejší "zázračný lékař" Johann Kittel roku 1772 postavit trojiční sloup, jehož podstavec zdobí v horní etáži sochy hlavních zemských patronů (svatí Václav, Vojtěch, Jan Nepomucký), v dolní pak Panny Marie a "morových" svatých Rocha a Šebestiána. Autory sloupu jsou pražský sochař Josef Leder a kameník Godefrid Lawacz (Hlaváč). Sloup je dnes nejlépe zachovaným objektem Kittelovska.
Ivan Grisa, dle J. Scheybal - B. Beneš - J. Scheybalová: Památky Jablonecka, Severočeské museum v Liberci a Kulturní správa ONV v Jablonci n. N., 1969, 20.9. 2010