Hrady.cz
Farní kostel v Českém Dubu je poprvé připomínán roku 1291. Současná podoba pochází převážně z úprav po požárech v 17. století. Stavba pozoruhodné délky prorostla i hradební zdí města. Dnes obtížně přístupná v uzamčeném dvoře děkanství.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Kostel od Kostelní ulice oddělují budovy děkanství a knihovny (původně školy), mezi kterými lze prohlédnout jen mřížovými vraty. Lepší pohled poskytuje (zatím) prázdné prostranství mezi knihovnou a vilovou kolonií na místě severní části starého zámku. Kostel je přístupný jen v době konání bohoslužeb (středa a pátek v létě od 18.00, v zimě od 17.00, neděle od 8.00).
Parkování je možné na nedalekém náměstí či v přilehlých ulicích. Na náměstí zastavují i autobusové linky z Liberce, Turnova či Hodkovic nad Mohelkou. Město je východiskem četných turistických a cyklistických stezek.

Kostel Seslání Ducha svatého v Českém Dubu
    Farní kostel se v Českém Dubu (původně Světlé) připomíná poprvé roku 1291, existoval zřejmě již několik desetiletí před tím. Po zániku kostela u zdejší komendy (viz heslo) před polovinou 13. století sloužil i potřebám johanitů. Byl několikrát upravován v souvislosti s válečnými pohromami a požáry (např. 1530). Jan z Oppersdorfu jej nechal v 60. letech prodloužit o dvě klenební pole k západu s tím, že nová západní část sloužila nadále katolické

Ivan Grisa, dle Petra Šternová (ed.) a kol.: Soupis památek okresu Liberec A-Le, Národní památkový ústav, územní odborné pracovistě v Liberci, 2010, 24.9. 2010

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)