Althanský palác

Starhembergský palác
Raně barokní městský palác rodu Starhembergů, vystavěný v l. 1666–74 na místě 2 středověkých měšťanských domů na Horním náměstí. Po r. 1713 majetkem dvorské komory a slouží správním účelům. Dnes stylový hotel a restaurace.
pohled na uliční průčelí paláce na Horním náměstí
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Graficke pismenko Honosný raně barokní šlechtický městský palác rodu Starhembergů, vystavěný ve 2. pol. 18. století na místě dvou starších domů na Horním náměstí v královském městě Znojmě. Neznámo proč je palác přezdíván Althanským, ačkoliv tento rod s palácem neměl nikdy co do činění.
V současné době slouží zrekonstruovaný palác jako luxusní stylový hotel a restaurace.

historie

Mnozí vojenští velitelé z řad drobných cizích šlechticů získávala po bitvě na Bílé hoře od císaře za odměnu nikoliv peníze, jelikož těch se císařské pokladně nikdy nedostávalo, ale mnohá privilegia a majetky poražené šlechty. Aby tato nově vyvstalá panská vrstva presentovala své nové postavení a majetky, budovali ve městech své honosné paláce a sídla. Dokonalou ukázkou je právě tzv. Althanský palác na znojemském Horním náměstí. Ačkoliv objekt

popis

Raně barokní dvoupatrový městský šlechtický palác s klasicizně symetrickým uličním průčelím. V ose průčelí se nachází bohatě zdobený portál s dvojicí postranních sloupů s korintskými hlavicemi, nesoucími balkon. Nad tím je v průčelí zasazena dvojice kamenných erbů Starhembergů a Šerfenberků. Vzhled průčelní fasády evokuje dojem přítomnosti architekta orientujícího se v západoevropské architektuře. Mázhaus paláce je zdoben štíhlými toskánskými

Znojmo  (ZN)
    Znojmo