zámek Hořovice

Nový zámek
Raně barokní nový zámek v Hořovicích vybudoval zřejmě Ignác Bořita z Martinic jako náhradu starého zámku v r. 1652. V 18. a 19. st. klasicistně rozšiřován. Pilíře plotu dělící čestný dvůr od parku a Sluneční bránu zdobí sochy z dílny Matyáše Brauna.
hořovice
Graficke pismenko Zámek Hořovice má barokně-klasicistní podobu, jeho součástí je i zámecký park se Sluneční branou a plastikami z dílny M.Brauna. Ze zámeckých interiérů je zpřístupněn např. lovecký salónek, jídelna, knihovna. V části zámku je umístěna unikátní sbírka hracích strojků - automatofonů a umělecké litiny.
správa zámku Hořovice, 15.4. 2003

Prohlídkové okruhy:
    I. okruh - Reprezentační prostory. Prohlídka s průvodcem (cca 55 min.). Okruh je přístupný v období duben - říjen. Okruh začíná zámeckým vestibulem, odkud se jde halovým prostorem schodiště s klenutým stropem (freska Jana Ferdinanda Schorra) do Přijímacího salónu (prezentace 6 generací rodu Vrbnů, kteří budovali barokní zámek a zasloužili se o rozvoj panství. Cenná ručně malovaná mapa panství z r. 1756). Následuje Rudolfova pracovna

historie

Archeologické nálezy dokládají osídlení na dnešním území města již od 10. století. Podstatný růst koncentrace osídlení však souvisel až se vznikem panského sídla na místě dnešního tzv. Starého zámku na přelomu 12. a 13. století. Toto bylo původně dvorcem (hospodářská zástavba + obytná budova), později gotickou tvrzí a hradem. První a né zcela průkazné zmínky o opevnění jsou z dob husitských válek, respektive obléhání Hořovic Sirotky z let 1422 a

28.5. 2002

WC, Bezbariérový, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby
     Beroun  (BE)
    Hořovice