Hrady.cz
Prostá, ale malebná zvonička v osadě Pocheň pochází z 1. poloviny 19. století. Osada leží na říčce Čižině pod zbytky středověkého hradu Vartnova.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Osada Pocheň (dříve německy Pochmühl) je místní částí obce Brumovice, od níž leží západně. Je tu možno spatřit nádhernou unikátní dřevěnou zvoničku z první poloviny 19. století. Na východním okraji osady se na říčce Čižině rozkládá vodní nádrž z let 1973-1975, jejíž původně retenční účel vystřídaly vodní sporty a rekreace. Na zalesněném návrší přímo v osadě se nacházejí pozůstatky hradu Vartnov (viz samostatné heslo).
Osada Pocheň je prvně zmiňována až r. 1558 a dnes je výhradně rekreační. Trvale tu žije jen asi 5 obyvatel. Leží asi kilometr severně od vsi Úblo na silnici III. třídy spojující Brumovice na silnici II/460 a Lichnov na silnici II/459.

Opava  (OP)
    Pocheň