Hrady.cz
Rozhledna Hanse Kudlicha (22 m, 400 m n. m.) byla postavena r. 1913 jako památník úvalenského rodáka, lékaře a politika, který prosadil osvobození sedláků od roboty. Arch. návrh vypracovali Oskar a Eugen Felgelovi. Po r. 1945 věž chátrala. V r. 2000 zrekonstruována a znovu otevřena.
rozhledna Hanse Kudlicha
Graficke pismenko Nad obcí Úvalno ve výšce 400 m n.m. se na vrchu Strážiště nachází rozhledna Hanse Kudlicha, vybudovaná v r. 1913. Výška věže je 22 m. Pod rozhlednou je venkovní veřejné koupaliště a u rozhledny výborná hospůdka.
28.5. 2002

turistické

Opravdu hezká rozhledna. Vybudována v roce 1913, znovuotevřená byla po generální rekonstrukci 1.10.2000. V přízemí je mauzoleum úvalenského rodáka Hanse Kudlicha, poslance říšského parlamentu, který bojoval za zrušení roboty. Pod rozhlednou je velmi příjemná restaurace, dětské hřiště atd. (navštíveno 27.6.2004)
    Hana Kubíková, 27.6. 2004
    V roce 2013 oslavila rozhledna Hanse Kudlicha v Úvalně již 100 let od svého založení. Byla otevřena 21. září 1913. Věnování znělo : „Rozhledna Dr. Hanse Kudlicha – pomník připomínající osvobození od roboty“. Rozhledna prošla rekonstrukcí r. 2000.

historie

Úvalenský rodák Hans Kudlich (1823-1917) proslul jako osvoboditel sedláků, když se zasadil o zrušení poddanství v Rakouském císařství. Ještě za Kudlichova života mu bylo věnováno 18 pomníků včetně úvalenské rozhledny. Roku 1925 byly ostatky H. Kudlicha, který zemřel v Americe, uloženy do urny v rozhledně. Úvalenská rozhledna (22 m, 400 m n. m.) byla otevřena v září roku 1913. Podle původního návrhu Mořice Hartela z r. 1902 měla věž mít

věž
    rozhledna