Hrady.cz
Románskogotický kostel v Albrechticích u Sušice vznikl na místě starší stavby kolem roku 1240. Úpravy v poslední třetině 14. stol. a v letech 1778–1779, restaurován r. 1909.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Kostel stojí na severním výběžku hory Sedlo nad centrem obce. Autem lze dojet a parkovat přímo u něj (odbočka ze silnice Sušice - Nezdice na jižním okraji obce). Ke kostelu vede odbočka z červené turistické značky Sušice - Žlíbek - Stachy.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, pravidelně v neděli od 11.30.

historie

Původní – zřejmě dřevěný – kostel v Albrechtci nad Albrechticemi u Sušice vysvětil r. 1179 salcburský arcibiskup Albrecht, syn českého krále Vladislava II. Král krátce předtím Albrechtice věnoval windberskému klášteru v Bavorsku. Tradičně je svěcení z r. 1179 vztahováno ke stávající stavbě, její gotické prvky však tuto možnost prakticky vylučují. Současný kostel pochází na základě stavebně historického průzkumu zřejmě z období kolem r. 1240. Je

Klatovy  ( KT)
    Albrechtice