Hrady.cz
Zámek přestavěný z hradu. Hrad krnovských vévodů ze 14. st. Od r. 1523 patří braniborským markrabatům, v l. 1531-4 přestavěn na renesanční zámek. V. l. 1622-1945 patří Liechtensteinům, barokní úpravy v 17. st., po požáru r. 1779 opraven klasicistně.
Zámecká brána
Pohled ze Zámeckého nám. Zámecká brána s renesanční válcovou věží.
© Luděk Pitter 08/2006
Krnovský zámek, či spíše jeho části jsou pronajímány pro prodejní, kulturní a jinou komerční činnost.
28.5. 2002

dějiny Krnova
    První zmínka o krnovském hradu pochází z roku 1371, kdy jím vévoda Jan I. opavsko-ratibořský jistil splácení svého dluhu Konrádovi olešnickému. Po Janově smrti prodal roku 1384 jeho syn Jan II. Krnovsko Vladislavovi Opolskému, který jej již roku 1390 prodal moravskému markrabímu Joštovi. Jeho vlastnictvím bylo Krnovsko až do jeho smrti, po které jako odumřelé léno spadlo na českého krále Václava IV. Roku 1421 vyměnil král Zikmund s vévodou

popis zámku
    O podobě gotického sídla v Krnově víme bez archeologického výzkumu jen velmi málo, překryla ji jak renesanční přestavba braniborských markrabat tak barokní opevňovací práce, opravy prováděné po požáru za Liechtensteinů a nedávné utilitární úpravy. Pomoc nelze čekat ani od ikonografických materiálů, nejstarší známé vyobrazení Krnova zachycuje až renesanční zámek. Nevíme ani, kdy byl hrad postaven. S jistotou to bylo před rokem 1371. Krnov samotný

hrad přestavěný na zámek
     Bruntál  (BR)