Hrady.cz
Farní kostel městečka Velhartice původně románský (kol. 1240), přestavěn v první třetině 14. století, po roce 1500 přistavěna severní věž. Další úpravy začátkem 17. a v 18. století.
Kostel od východu

Kostel Narození Panny Marie ve Velharticích

Graficke pismenko Nejstaršími částmi farního kostela jsou západní věž, západní a jižní stěna lodi. Pocházejí z doby okolo roku 1240. V první třetině 14. století byl postaven dnešní presbytář a zbylé obvodové zdi lodi. Velká přestavba proběhla počátkem 16. století: jejím výsledkem je severní mohutná věž a asymetrické rozvržení obou částí dvojlodí. Další úpravy proběhly počátkem 17. století (severní předsíň s oratoří) a v 18. století (vnější omítky, kruchta).

Klatovy  ( KT)
    Velhartice