Den boje za svobodu a demokracii
Usedlost a vinice Sluncová jsou doloženy v pol. 17. stol. jako majetek primátora Nového Města Josefa Slunce. Kolem r. 1800 byla usedlost přestavena na klasicistní letohrádek. V l. 1978–82 rekonstruována na representační a školící středisko ČKD.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Název Sluncová je doložen v polovině 17. století, kdy zdejší vinici vlastnil tehdejší primátor Nového Města pražského Josef Slunec. Od něj vinici s barokní usedlostí koupil po roce 1682 primátor Starého Města pražského, Jan Jiří Reischmann z Rieschenberka. Po jeho smrti připadl rozsáhlý majetek (čítající mimo jiné dvě velké vinice a chmelnici na Žižkově, vinici a sady u Libně) vdově Juditě, rozené Globicové z Bučina. V roce 1714 je uváděna jako majitelka Anna Reischmannová. V roce 1762 získala usedlost s vinicí rodina Voříkovských s Kunratic a po nich usedlost rychle střídala majitele. Kolem roku 1800 byla usedlost přestavena na ...
Milan Caha (zdroj: Laštovková B., Koťátko J.: Pražské usedlosti, Libri, Praha 2007), 3.3. 2010

Praha 8-Karlín