Hrady.cz
Zámek přestavěný v 16. st. z původního hradu. Renesanční podoba zanikla během barokní přestavby. Sochařská výzdoba z dílny M. B. Brauna. Na konci 19. st. upraven novobarokně. Po II. sv. válce užíván ke školním a ubytovacím účelům. R. 1976 vyhořel.
Zámek od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Valeč je dostupná ze silnice I/6 (křižovatka Bošov) po silnici II/194. Parkování je možné přímo pod zámkem u kostela Nejsvětější Trojice. Autobusové spojení funguje jen v pracovních dnech (velmi sporadicky), od nejbližší železniční zastávky Libkovice na trati Bečov nad Teplou - Rakovník je to do městečka asi 6 km.
Ivan Grisa , 12.5. 2011

turistické

Volné prohlídky zámeckých interiérů bez průvodce. Průvodcovské texty jsou k zapůjčení v Infocentru "Prádelna". Ceník vstupného na www.zamek-valec.cz
    Irena Kubísková, Infocentrum Prádelna email. pradelna@zamek-valec.cz, 20.6. 2013

historie

Existence panského sídla ve Valči je poprvé výslovně doložena listinou z roku 1526, kdy byl statek majetkem Jakuba Kyšperského z Vřesovic. O 12 let dříve dal tento pán podnět králi Vladislavu Jagellonskému k udělení městských práv obci, stojící pod hradním návrším. Přesto, že zmíněná listina hovoří o zámku, můžeme předpokládat, že se jednalo o pozdně gotický hrad. Ten snad měl předchůdce ve tvrzi, postavené někdy ve 14. století. Jakub Kyšperský

hrad přestavěný na zámek
    Karlovarský kraj