Hrady.cz
Třetí nejstarší židovský hřbitov v České republice. Na ploše 12 504 metrů čtverečních se dochovalo 1800 náhrobků.
židovský hřbitov v Ivančicích
Severozápadní roh hřbitova, sekce 9 a 6.
Graficke pismenko Hřbitov se nalézá severně od centra obce, cca 250 m po ul. Mřenkova od křižovatky Oslavanská, Dolní Hlinky a Tomáše Procházky. Prohlídky lze domluvit v informačním centru (Palackého náměstí 9) nebo na tel. čísle 546 451 870, 546 419 429. Mezi ulicí a hřbitovem je ve strouze potok překlenutý mostkem s bránou. Avšak hřbitovní zeď je velice nízká, takže ji lze jednoduše překročit.
Tomáš Berka, 15.9. 2009

historie

Předpokládaný původní židovský hřbitov ze 13. stol. se nalézal na levém břehu Mřenkového potoka, tedy naproti hřbitovu stávajícímu (dle zprávy Judase Bauera z r. 1815). Dobu vzniku nynějšího hřbitova neznáme. Jen ji můžeme odvozovat z nejstaršího dochovaného náhrobku z roku 1552. Nejstarší dochovaný text kupní smlouvy pozemků pro hřbitov je z r. 1608, kdy byla od Bratří ze Zboru odkoupena část zahrady za třikráte po šedesáti zlatých. Podobně

dle brožury Židovský hřbitov v Ivančicích (Karel Figer a Jiří Široký, 2007), 15.9. 2009
    osobnosti pohřbené na hřbitově
    Josef Rakower † 6. 1. 1707, první ivančický rabín zmiňovaný v knize Chevra kadiša Aron Bauer †1844, zakladatel významné podnikatelské dynastie v Brně. Měli podílnictví na uhelných dolech ve Zbýšově, vlastnili cukrovar, který postoupili k vybudování Brněnského výstaviště, kde je připomínána "Bauerova rampa" (velodrom). Dr. Joachim Adler †1856, lékař původem z Třeště, otec významného vídeňského muzikologa Guido Adlera (1855–1941). Beer

popis

Židovský hřbitov v Ivančicích je třetí nejstarší v České republice. Nachází se na Mřenkové ulici asi 400 metrů severně od historického centra města. Hřbitov byl v minulosti několikrát rozšířen a dnes se rozkládá na 12 504 m2. Na hřbitově se dochovalo téměř 1800 náhrobků od doby renesance do pol. 20. století. Náhrobky jsou rozděleny do devíti ucelených sekcí podle doby pohřbívání. Nejstarší stojící kámen je z roku 1552. Nápisy na náhrobcích jsou

dle letáku EHD 2009 (PHDr Věra Jelínková, Ing. Bohuml Smutný) a brožury Židovský hřbitov v Ivančicích (Karel Figer a Jiří Široký, 2007), 14.9. 2009

židovské památky
     Brno-venkov  (BO)