Hrady.cz
Původně gotická kaple z poloviny 14. století, rozšířena v 16. století a radikálně přestavěna v roce 1897. Zachovány fragmenty gotických prvků. Kolem hřbitov s barokní bránou a márnicí.
pohled od severozápadu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Dnešní kostel, původně kamenná gotická kaple, byl postaven spolu s osadou (tehdy zvanou Bavorova Lhota) v první polovině 14. stol. Gotické fragmenty se dochovaly na jižní straně kostela. Kaple byla v předhusitských dobách farní a měla svoje zádušní pole. Kaple byla rozšířena v 16. století. V roce 1806 byla přifařena pod faru ve Svatém Poli. Radikální přestavba kostela proběhla v roce 1897. Poslední oprava proběhla roku 1991. V roce 1993 byl kostel totálně vykraden. Od roku 2003 patří pod správu farnosti Dobříš.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. A - J. Academia, Praha 1977 a www.prostor-ad.cz), 16.9. 2009

popis

Jednolodní kostel s obdélnou lodí o rozměrech 8,5x9m a obdélným presbytářem o rozměrech 6x5m. Na severní straně je čtvercová sakristie. Hranolovitá věž nad západním průčelím je z doby kolem roku 1800, má cibulovitou střechu, krytou šindelem. Kazatelna je pozdně rokoková z 2. poloviny 18. stol. Nejstarší součástí vybavení byl boční skládací křídlový gotický oltář z konce 14. století, dnes nahrazen kopií. Na chóru jsou varhany z r. 1890. Zvon na

Příbram  (PB)
    Dlouhá Lhota