Hrady.cz
Renesanční zámek vznikl přestavbou hradu za Smiřických v 2. pol. 16. stol. Siluetě zámku dominuje válcová věž s ochozem, fasády jsou zdobené sgrafity. Další pozdně renesanční úpravy provedl Octavio Piccolomini, který získal zámek jako pobělohorský konfiskát. Zámek je postupně rekonstruován.

Prohlídkové okruhy:

I. okruh - Piccolominská expozice - Délka prohlídky 60 min. Historické interiéry připomínají období 17. a 18. století, zejména pohnuté období 30leté války, kdy Náchod vlastnil císařský vojevůdce Ottavio Piccolomini. Bohatě vybavené pokoje, cenný soubor bruselských tapiserií, část nejstaršího fondu zámecké knihovny, cenné ukázky historického uměleckého řemesla.
II. okruh - Salony II. zámeckého patra - Délka prohlídky 60 min. Expozice, otevřená pro veřejnost r. 2002, představuje návštěvníkům místnosti s malovanými trámovými stropy ze 17. a 18. století, s rozsáhlou kolekcí obrazů, zařízení pokojů z období 16. - 17. století, zejména renesanční, barokní a novorenesanční. Cenné soubory historického uměleckého řemesla, barokní tapiserie.

historie

Původně středověký hrad byl založen před polovinou 13. století rytířem Hronem z rodu Načeraticů, kterým bylo zřejmě krátce nato založeno i město Náchod. Hrad byl vybudován nad zemskou obchodní stezkou, na nejvyšším místě příkrého táhlého ostrohu (dochováno ohrazení vnitřního hradu a velká válcová věž). Hronovi potomci drželi Náchod do r. 1321, kdy ho získal král Jan Lucemburský - Hronův vnuk za Náchod obdržel Kostelec nad Černými Lesy. Od krále

E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 2., Academia 1978; http://monumnet.npu.cz; http://www.zameknachod.cz/; Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém 34. Politický okres náchodský (1910), 15.1. 2014

Zlatý pramen na Dobrošovské hoře
    V době, kdy kmenová knížata usilovala o nadvládu v celé zemi České, žil na náchodském hradě rytíř, který rovněž toužil po tom, aby se stal českým panovníkem. Patřila mu rozsáhlá území, šířící se z Čech až do sousedního Kladska, měl sklepení plná stříbra a zlata. Přál si ho však míti ještě více, tolik, kolik ho má český vévoda, sídlící na Vyšehradě, v srdci země České. Pak zajisté – domníval se rytíř Náchodský – byla by mu otevřena brána k moci

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 4.11. 2002
    Prajzi
    Osudem Náchoda bylo, že ležel na hranicích Čech u brány Zemské, jejímž byl klíčem. Nepokojní sousedé Čech, Prušáci, byli tu často nezvanými hosty, kteří sebrali, co se dalo. Roku 1740 vtrhl pruský král Bedřich II. do Slezska. Náchodem procházela za této první války pruské četná vojska rakouská i pruská. Mírem, který musila Marie Terezie uzavříti, bylo ztraceno od Koruny české Slezsko i Kladsko a Náchod se stal pohraničním městem říše. Již za

WC, Bezbariérový, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Noční prohlídky
    hrad přestavěný na zámek
     Náchod  (NA)