Hrady.cz
Renesanční zámek z počátku 17. stol., vystavěný Zikmundem Smiřickým a jeho syny. V roce 1620 poškozen výbuchem střelného prachu. Později raně barokně přestavěn na vévodské sídlo Albrechta z Valdštejna. Dnes je sídlem Regionálního muzea a galerie.
Jičín
Pohled na zámek z náměstí

R. 2003 - Ocenění za interaktivní pojetí expozice Gloria musaealis

Graficke pismenko Po rekonstrukci v l. 2001 - 2002 byla 1.6.2002 pro veřejnost otevřena vlastivědná expozice a výstavní chodba muzea. 15. června muzeum představilo veřejnosti inovovanou vlastivědnou expozici spojenou s interaktivním způsobem prohlídky, vycházejícím z herny a dílny Okresního muzea a galerie Jičín – Muzea hry. Za toto nové pojetí expozice získalo v r. 2003 naše muzeum nejprestižnější tuzemské ocenění - 1. místo v celonárodní soutěži Gloria musaealis.

turistické

Valdštejnský zámek na náměstí v Jičíně neinformovaný návštěvník snadno přehlédne. Je součástí budov tvořících náměstí a na první pohled s nimi splývá. Stojí však zato blíže se s ním seznámit a třeba jen nahlédnout do zámeckého parku. V současné době je zámek sídlem Regionálního muzea a galerie, je zde stálá výstava střeleckých terčů ostrostřelců a stálá expozice z díla akademického malíře Radka Pilaře, autora pohádkových postaviček Rumcajse,

28.1. 2004
    Stálé expozice Muzea hry:
    Nabízí se hned několik možností prohlídky - od pokladny se odvíjejí čtyři samostatné cesty, kterými se lze projít a vrátit se zpět.
    První obsahuje osm sálů vlastivědné expozice a zachycujících historický vývoj a přírodu Jičínska.
    Druhá stoupá vzhůru do nedostavěné věže kostela - do panské oratoře.
    Třetí vede k arkádovému nádvoří - v současnosti je zde výstavní chodba muzea s krátkodobými výstavami.
    A

historie

Zámek je jednou z nejrozsáhlejších staveb ranného baroka. Od roku 1487 byl v držení rodu Trčků. Smiřickým náležel od roku 1607. Za jejich působení bylo vybudováno druhé patro a arkádové nádvoří, které však bylo za Valdšteina přestavěno. Za Smiřických došlo v zámku k výbuchu střelného prachu. Vladštejn převzal jičínské panství do vlastnictví 17.2.1623. Od roku 1637 přešlo toto zboží do rukou Tieffenbachů, dále Šternberků a nakonec Truttmansdorfů.

28.5. 2002

Pomsta Alžběty Smiřické
    Tak rychle, jak rostlo jmění rodu Smiřických, blížil se i den jeho rozvratu a pádu. Když zemřel Zikmund Smiřický, nastaly první těžké otřesy. Nejstarší syn zemřel po třech letech, druhý – Jindřich – byl šílený, třetí – Albrecht Jan – skonal v roce 1618. Jeho smrt byla ztrátou pro celou zemi Českou, neboť se vyznamenával podobnými vlastnostmi, jaké zdobily kdysi slavného krále Jiřího z Poděbrad. Zejména byla od něho očekávána záchrana v době,

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

WC, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Samostatné prohlídky
     Jičín  (JC)
    Jičín-Staré Město