Den boje za svobodu a demokracii
Jednolodní, raně gotická památka, stojící na mírném návrší ve středu obce. Podle stavebně-historického průzkumu je kostel řazen do druhé poloviny 13. století. V přízemí věže kostela se nachází portál, který je datován přibližně okolo roku 1300.
kostel sv. Alžběty v Blažejově
Graficke pismenko Chrám sv. Alžběty prochází momentálně stavebními úpravami a s troškou slušnosti si jej tedy lze prohlédnout prakticky kdykoli (zřejmě jen do prvních mrazů). Denně jsou zde stavební dělníci a asanační pracovníci, kteří vás do kostela vpustí. Patrná je nová, opravená střecha i některé vnitřní fasády. Připravuje se celková asanace venkovní fasády a restauratéři opravují vnitřní výzdobu. V případě, že bude kostel uzamčen pro veřejnost, je zde možnost navštívení nedaleké zříceniny Vítkova hradu.
Jaroslav Šefčík , 30.8. 2009

První doložené písemné zprávy o zdejším kostelu se dochovaly z roku 1359. Tehdy musel zdejší farář z rozkazu vrchnosti přejít ke kostelu sv. Michaela archanděla v Horní Pěně a Pěnský farář spravoval kostel v Číměři. K blažejovské faře a zdejšímu kostelu uplatňovali práva jindřichohradečtí komturové z komendy Řádu německých rytířů (původně se ve 12. století jednalo o Řád bratří Německého domu blahoslavené Panny Marie v Jeruzalémě). V roce 1416

Jindřichův Hradec  (JH)
    Blažejov