Hrady.cz
Zámek na místě někdejšího hradu. Několikrát přestavován v gotice, renesanci, baroku a nakonec v novogotickém stylu. Uvnitř instalované dobové interiery a expozice historického odívání.
zámek Hrubý Rohozec

Prohlídkové okruhy:

Graficke pismenko Od 1. dubna 2010 je na státním zámku Hrubý Rohozec otevřena zcela nová prohlídková trasa, která návštěvníkům představí autentické interiéry zařízené podle historických fotografií z roku 1932. Nová prohlídková trasa je rozdělena do dvou okruhů:
I. okruh (cca 60 minut) – prohlídka interiérů prvního patra zámku, tj. kaple Nejsvětější Trojice, předkaplí, sakristie, malá knihovna, velká knihovna, jídelna, zelený salon, apartmá hraběte (pracovna, salon, ložnice), lovecká chodba s náhledem na dobovou toaletu, apartmá hraběnky (salon, ložnice) a předpokoj.
II. okruh (cca 60 minut) – bližší seznámení s historií a architekturou zámku před branou ...
Vladimír Tregl, doplněno redakcí / aktualizace r. 2013, 7.8. 2009

historie

Raně gotický hrad přestavěn kolem r. 1660 na renesanční zámek. po rodu Vartemberků získal panství na několik let Albrecht z Vladštejna a po něm v roce 1628 M. Des Fours, jehož rodu patřil zámek do r. 1945. Před r. 1822 byly provedeny větší úpravy zámku v empírovém stylu.
    28.5. 2002
    Na místě dnešního zámku Hrubého Rohozce, na pravém břehu Jizery, stával na pískovcové terase hrad Rohozec, jehož podobu neznáme. Z východní strany byl chráněn strmým srázem a na ostatních stranách měl hluboké příkopy, které dodnes na několika místech naznačuje terén zámeckého parku zejména na jihozápadní straně. Z původního hradu se dochovala do skály tesaná sklepení s gotickým ukončením portálů a okének pod dnešním zámkem. Doba vzniku hradu a

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006
    Předchůdcem dnešního zámku byl raně gotický hrad postavený po roce 1300 na skále nad řekou Jizerou. Jeho zakladatelem byl s největší pravděpodobností člen rodu Markvarticů – Havel, který se podle svého nově založeného sídla začal následně psát s přídomkem "z Rohozce". Ve 14. a 15. století se v držení hradu vystřídali páni z Turgova, páni z Michalovic a Krajířové z Krajku. Na počátku 16. století, za Konráda Krajíře z Krajku, dochází k přestavbě

Jiří Holub , 25.5. 2011

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby, Noční prohlídky, Samostatné prohlídky
    hrad přestavěný na zámek
    Liberecký kraj