Den boje za svobodu a demokracii
Novogotická hřbitovní kaple byla na hřbitově obce Ruzyně postavena roku 1902. V kapli sloužíval mše katolický spisovatel P. Vlastimil Hálek. Na hřbitově jsou pochováni příslušníci ROA, padlí v květnu 1945.
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko Hřbitov leží u rušné Karlovarské silnice. Kolem něj vedla poutní cesta ke klášteru Hájek. Novogotická hřbitovní kaple s obdélnou lodí i presbytářem a velkou sanktusovou věžičkou byla postavena roku 1902. V kapli sloužil svoji první mši libocký farář a katolický spisovatel P. Vlastimil Hálek. Na hřbitově jsou pochováni příslušníci Ruské osvobozenecké armády generála Vlasova, kteří padli v bojích s nacisty v květnu 1945.
Milan Caha (zdroj: Škoda, E: Pražské svatyně, Libri, Praha 2002), 26.8. 2009

Hřbitovní kaple Svatého Lazara v Ruzyni
    Hřbitovní rokoková kaple vysvěcená roku 1762, roku 1778 rozšířená. Je dvoudílná, její klenby zdobí malby Josefa Hagera z roku 1778 na téma Posledního soudu. Od téhož malíře pochází oltář s gotickou náhrobní deskou opata Oldřicha z roku 1381. Při rekonstrukci v 90. letech 20. století byla objevena krypta, v níž byli v letech 1767-99 pohřbíváni mniši. Zdroj: http://www.kostelycz.cz/okresy/praha6.htm
    Milan Lašťovka , 13.2. 2017

Praha 6-Ruzyně