Sionský kostelík
Kostelík založil roku 1402 Berka z Dubé na zaniklém hradišti. Zvon pochází z 2. pol. 15. stol., kdy kostel patřil k hradu Sion. V 18. století byl kostel zbarokizován.
sv. Ondřej
Kostelík se nachází před obcí a je ukrytý na návrší kousek za křížením cest z Malešova, Týniště a červené turistické cesty vedoucí od hradu Sion.
Tomáš Berka , 26.8. 2009

historie

Kostelík založil roku 1402 Berka z Dubé na zaniklém hradišti ležícím nad říčkou Vrchlicí východně od vsi Chlístovice. Svůj osud krátce spojil s nedalekým dvorcem a následně i hradem Sion a jeho pánem Janem Roháčem z Dubé. Z té doby pochází i zvon (2. pol. 15.stol.), který je dílem kuthohorského zvonaře Ondřeje Ptáčka. V 18. stol. byl kostel zbarokizován.

pověsti

Dle pověsti v místech kde stojí kostel nechal rozsypat hlínu z hory Sion u Jeruzaléma Roháčův prastrýc, nejvyšší zemský sudí Ondřej z Dubé. V padesátých letech 20. století byla nalezena malá chodba z kostela při kopání hrobu směrem k farské stráni. Tehdy byl také nalezen společný hrob zalitý vápnem před márnicí. Při stavbě hospodářských budov ve mlýně byl objeven další společný hrob přímo pod hradem. Známá pověst je o květné neděli a tajemné

Bohuslav Ryšánek, kronikář obce Chlístovice, 26.8. 2009

popis

Gotický jednolodní kostel s polygonálním kněžištěm a věží s dřevěným zvonovým patrem. Zbarokizován v 18. století (loď a štít).

Kutná Hora  (KH)
    Chlístovice