Hrady.cz
Kubistický dům vybudovaný v letech 1912–13 Matějem Blechou podle projektu architekta Emila Králíčka. V budově se zachovala řada kubistických detailů. Dům byl mnohokrát upravován, poslední úprava v r. 1993 přinesla novokubistické prvky P. Keila.
průčelí domu z Lazarské
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Kubistický dům vybudovaný v letech 1912–13 firmou Matěje Blechy (stavitele několika významných pražských secesních a kubistických staveb). Za jejího tvůrce je považován architekt Emil Králíček (autor secesní staveb jako je kostel sv. Vojtěcha a sokolovna v Libni, a kubistických realizací jako je Betlémská kaple na Žižkově či Decastellův dům na Malé Straně). V roce 1912 se dům začal stavět původně s fasádami ve stylu klasicizující secese podle projektu F. Ohmanna. V létě 1912 projekt přepracoval Emil Králíček. Ten vytvořil nejen architektonický návrh, ale navrhl i všechny další výtvarné prvky. Součástí projektu byla i velmi kontroversní ...
Milan Caha (zdroj: Růžena Baťková a kol.: Umělecké památky Prahy, Nové Město a Vyšehrad, Academia, Praha 1998), 20.9. 2009

Praha 1-Nové Město
    Další paláce, domy