Den boje za svobodu a demokracii

zámek Zbraslav

Aula regia, Königssaal
Zámek byl r. 1825 přestavěn bavorským knížetem Bedřichem z Oetingen-Wallersteinu ze starší budovy sloužící jako klášter, později jako rafinérie na třtinový cukr a chemická továrna. Do r. 2009 zde sídlila expozice asijských sbírek Národní galerie.
Pohled z parku
Graficke pismenko Areál dnešního zámku (od náměstí odděleného výraznou budovou pivovaru) vás přivítá příjemným anglickým parkem. V jeho přístupné části je k vidění množství sochařské výzdoby, zejména zajímavý je Myslbekův model sv. Václava z Václavského náměstí. K jihu polootevřená trojice barokních křídel konventu obepíná menší dvůr. Klášterní kostel sv. Jakuba stojí mezi konventem a bývalou opatskou prelaturou. Ta je v současnosti sídlem paní majitelky, v restituci jej zpět získali Bartoňové z Dobenína. Ti se o něj zasloužili v první polovině minulého století, kdy průmyslovou výrobou zdevastovaný areál zrenovovali.
V prostorách konventu v letech 1939-2009 sídlila stálá sbírka asijského umění Národní galerie.

historie

První zmínka o Zbraslavi pochází již ze zakládací listiny kladrubského kláštera, kterému zdejší knížecí dvůr patřil. V roce 1268 jej výměnou získal Přemysl Otakar II., který si zde zřídil lovecký hrad, podle dobových popisů "dům s věžemi a velmi pevnými zdmi". Hrad si velmi oblíbil i jeho syn Václav II., který toto místo zvolil roku 1292 pro stavbu nového velkolepého kláštera pojmenovaného Aula regia. Základní kámen byl položen roku 1297, ale

Opat Konrád
    jednu z nejvážnějších chvil svého života prožíval Konrád, opat kláštera zbraslavského, dne 21. června r. 1306. Zavítal tehdy na Zbraslav král Václav III., aby se tu v den prvního výročí smrti svého otce pomodlil u jeho hrobu. Byl mladistvý, čítal teprve sedmnácte let, ale na svůj věk byl vyspělý a přitom bujarý a velmi rozmařilý. Tím horší bylo, že se obklopil mladými šlechtici stejně lehkomyslnými, jako byl on sám. Stávalo se tak při pitkách,

Praha 5-Zbraslav

Další zámky v okolí