Hrady.cz
Bývalá tvrz vystavěná v rámci dvora v centru vsi na přelomu 14. a 15. stol. Sídlil zde rod Hrotů z Lukavce. R. 1513 bylo panství prodáno augustiniánům z Fulneka a tvrz ztratila na významu.
pohled na severozápadní část dvora s bývalým pivovarem
© Jan P. Štěpánek 08/2009
Graficke pismenko Obec Lukavec se rozkládá v údolí potoka Gručovka, přibližně 4 km severně od města Fulneka. Bývalý panský dvůr, v jehož rámci se očekává existence středověké tvrze, stojí na pravém břehu potoka, na úpatí návrší s kostelem, a tvoří dodnes největší budovu ve středu obce. Dvůr spolu s vestavěným pivovarem je poznamenán mnoha úpravami a bohužel i mnohaletým chátráním. V případě archeologického výzkumu by bylo zajímavé vysledovat přesnou lokaci tvrze v rámci dvora.

historie

Historie obce Lukavec na Fulnecku sahá patrně až do období tzv. slovanské kolonizace ve 12. století. První písemná zmínka se činí k roku 1312. Lukavec byl malým nižším šlechtickým statkem s tvrzí, která se však písemně výslovně nepřipomíná. V roce 1377, po rozdělení Opavska, je na Lukavci zmiňován Kunát z Jakubčovic. Po něm se zde dále zmiňuje v letech 1412–35 Hanuš Skřípovský, roku 1441 Oneš Kyjovec z Lukavce a r. 1464 Jan Hrot z Lukavce

Jan P. Štěpánek dle Tichánek J., Šerý Z.: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly 2003, 19.8. 2009

zaniklý
     Nový Jičín  (NJ)