Hrady.cz
Barokní kaple z r. 1691 bývala součásti usedlosti Pernikářka. Kolem roku 1800 byla přestavěna, dnešní podoba je výsledkem úprav z počátku 19. století. Uvnitř oltář s obrazem sv. Václava a sochami českých patronů sv. Vojtěcha a sv. Prokopa.
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Kaple bývala součásti usedlosti Pernikářky v Dejvicích. V místě, kde stojí dnešní kaple, byla v 15. století vinice, připomínaná r. 1488. Později na ní vznikla usedlost. V polovině 17. století bývalou vinici a usedlost koupil měšťan Starého Města Pražského Václav Doležal, povoláním perníkář. Po něm ji vlastnilo ještě několik dalších mistrů tohoto řemesla. V roce 1691 byla v areálu usedlosti vystavěna barokní kaple. Kolem roku 1800 byla přestavěna, dnešní podoba je výsledkem úprav z počátku 19. století.
Milan Caha (zdroj: Škoda, E: Pražské svatyně, Libri, Praha 2002), 20.8. 2009

popis

Kaple má eliptický půdorys s výklenkem pro oltář. Střechu tvoří kupole s lucernou. V interiéru je oltář s obrazem sv. Václava. Ve výklencích jsou sochy českých patronů sv. Vojtěcha a sv. Prokopa. Na klenbě je nástropní malba.

Praha 6-Dejvice
    Další kaple