Hrady.cz
V letech 1679 - 1689 nechal hrabě Šternberk vybudovat honosnou vilu, dnes zvanou zámek Troja. Autorem raně barokního projektu je Jean Baptiste Mathey. Bohatá malířská a sochařská výzdoba. Dnes se zde nachází expozice českého umění 19. st.
© Milan Caha 12/2012
Graficke pismenko Tróju zná asi každý, kdo kdy byl v pražské zoologické nebo botanické zahradě. Leží totiž hned přes silnici. Doveze vás sem městský autobus od Nádraží Holešovice nebo z Bohnic, příp. připlujete lodí. Vrcholně barokní letohrádek (nedá se vytápět, je tak přístupný pouze v létě) je typickou příměstskou stavbou, kolem se rozlévá prostorná terasovitá zahrada italského typu. Tři křídla tvoří tvar písmene U, ačkoliv obě krajní křídla nevystupují před hlavní středové o tolik, jako tomu bývá jinde. Za ním, podél hlavní příjezdové komunikace je roztažen pás hospodářských stavení. Zajímavější je však jižní průčelí, které je otočeno směrem do zahrad. Jako první vás bezesporu ...

historie

Zámek ve stylu raného baroka vznikl v rozmezí let 1679-1685 pod vedením arch. Jeana Baptiste Matheye na popud hraběte Václava Vojtěcha ze Šternberka.

Praha 7-Troja

Další zámky v okolí