Hrady.cz
Novorenesanční musejní budova podle projektu Josefa Schulze (1884) postavená 1885–90 na místě Koňské brány někdejšího novoměstského opevnění. Od roku 1945 postižena řadou devastačních zásahů, jejichž následky má odstranit plánovaná rekonstrukce.
Východní průčelí - pohled z nové budovy musea
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Historická budova Národního musea dominuje Václavskému náměstí, které uzavírá na jeho horním konci. Příjezd po tzv. Severojižní magistrále, parkování v širokém okolí zpoplatněno. Nejbližší stanice metra Muzeum (linky A, C), tramvají Muzeum (linka 11), resp. Václavské náměstí (linky 3, 9, 14, 24). Nejbližší železniční stanice Praha hlavní nádraží asi 400 m severně.

Historická budova Národního musea (Musea Království Českého)
    Museum Království Českého vzniklo 15. 4. 1818 jako Vlastenecké museum, soukromá instituce, nadaná zejména zemsky vlastenecky cítící šlechtou. Zpočátku působilo v někdejším minoritském klášteře u svatého Jakuba na Starém Městě, v letech 1819–46 ve Šternberském paláci na Hradčanech, poté v Nostickém paláci Na příkopech (viz heslo palác Sylva-Taroucca). Po řadě desetiletí úvah o stavbě nové budovy byl 15. 11. 1883 vypsán veřejný konkurs na

Ivan Grisa, dle Růžena Baťková a kol.: Umělecké památky Prahy, Nové Město a Vyšehrad, Academia 1998, 17.8. 2009

Praha 1-Nové Město
    Další paláce, domy