Hrady.cz
Klasicistní synagoga z roku 1829, sloužila cca do roku 1906. Roku 1910 byla budova částečně zbořena. Zachovaly se pouze obvodové zdi přízemí a otisk klenby synagogy ve štítu vedlejšího domu.
obvodové zdi synagogy, ve štítě vedlejšího domu je otisk klenby
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Synagoga (dnes garáž čp. 54) stávala uprostřed malé, částečně zachované, židovské ulice, jižně od centra obce. Zaparkovat lze na návsi, cca 100 m od synagogy.
10.8. 2009

historie

Klasicistní synagoga z roku 1829 sloužila jen do počátku 20. století. Bohoslužby zde ustaly někdy kolem roku 1906. Již roku 1910 byla budova synagogy částečně zbořena, zachovány byly pouze obvodové zdi přízemí a dva žulové portály s citáty ze Starého zákona. Portály byly zničeny roku 1989, pravděpodobně při přestavbě obvodových zdí na zastřešenou garáž. Ve štítu sousedního domu je stále vidět otisk klenby prvého patra synagogy.
    Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 10.8. 2009

židovské památky