Hrady.cz
Tvrz se prvně zmiňuje při prodeji panství Johance z Pašiněvsi r. 1589. Od r. 1680 v majetku Karla Leopolda Rodovského z Hustířan, od r. 1730 hraběte Šporka. Tvrz ztratila na významu a koncem 17. nebo zač. 18. stol. byla rozebrána na stavební materiál, použitý na stavbu domů čp. 1 (zaniklý) a čp. 23.
stavení čp. 23 - vybudované z materiálu tvrze, snad na jejím místě
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Jako samostatné panství je Velká Bukovina uváděna poprvé v roce 1456. Po něm se jako majitel panství uvádí Albrecht Kordule ze Sloupna. Po smrti Albrechta, byl majetek prodán roku 1589 Johance z Pašiněvsi, manželce Jiřího Čejky z Olbramovic a na dvoře Vysokovském, při tomto prodeji je již tvrz přímo zmiňována. Po Johančině smrti vlastnil panství s tvrzí její syn z druhého manželství, Adam Litický ze Šonova. Po něm držela tvrz jeho žena a dcera, později zdejší statek vlastnil Arnošt Maxmilián Hozlauer z Hozlau, který jej prodal r. 1680 Karlovi Leopoldu Rodovskému z Hustířan na Třesovicích. Od roku 1730 byla Velká Bukovina součásti panství ...
Milan Caha zdroje: Encyklopedie českých tvrzí 3., kol. autorů, Argo 2005; E. H. dle Umělecké památky Čech 4., Emanuel Poche a kol., Academia 1982; Soupis hradů, letohrádků, paláců, tvrzí a zámků v českých zemích 6., J. M. Šafránek Břevnovský, Evans 1997; , 13.8. 2009

zaniklý
     Náchod  (NA)