Hrady.cz
Zaniklý hrad založil patrně Půta I. z Vildenberka r. 1318 jako své sídlo. Potomky bylo panství s hradem prodáno r. 1371 markraběti Janovi. V l. 1385–1406 markrabětem Joštem panství rozprodáno po částech a hrad brzy zpustl.
Příkop
Příkop oddělující předhradí od předpolí.
Zřícenina hradu Vildenberk se nachází v katastru obce Pozořice asi 10 km severozápadně od Slavkova.
24.10. 2002

historie

Podle rozlehlosti a rozložení zříceniny lze usuzovat na značně důležitou stavbu. Stála na strmém a vysokém kopci, jen ze severní strany přístupnější. Celý prostor bývalého hradu je obdélníkového tvaru a je rozdělen na tři části. V nejjižnější části je možno vidět okrouhlou prohlubeň o které se tvrdí, že je to bývalá hradní studna. Střední část, kde byly umístěny nejdůležitější objekty, byla po vojenské stránce nejpevnější. Nejrozsáhlejší část

Přírodní a historické zajímavosti Pozořicka; Zdeněk Mazel a Vojtěch Neužil; 1978, 24.10. 2002

Brno-venkov  (BO)