Den boje za svobodu a demokracii
Hrad vznikl ke konci 14. stol., r. 1470 dobyt a zničen vojskem Matyáše Korvína. Zdali byl znovu vystavěn, není jisté, z jeho předsunutého opevnění se nakonec stala gotická rezidence, tj. dnešní přední hrad, zatímco starý (zadní) hrad zchátral.
Graficke pismenko První zmínky o Starém hradě se datují do roku 1381. Jeho poloha byla nad strategicky významnou cestou z Brna dále na sever Blanenským údolím. V době před husitskými válkami jej král Václav IV. zastavil pánům z Boskovic. V roce 1470 byl dobyt a zničen vojskem Matyáše Korvína. Tehdejší majitelé Starého hradu, bratři Dobeš a Beneš Černohorští z Boskovic, nechali Starý hrad ladem a přistoupili ke stavbě nového pevnějšího místa.

nepatrné zbytky zdí
     Blansko  (BK)