Hrady.cz
Pomník rakouského VI. armádního sboru na místě prudkých srážek v první fázi bitvy u Náchoda dne 27. června 1866. Pomník odhalen již 1. června 1868 díky důstojnickému sboru rakouského 4. pěšího pluku.
pomník rakouského VI. armádního sboru
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Výšina Dobenín byla důležitým strategickým bodem, na který vedla v první fázi bitvy u Náchoda dne 27. června 1866 útok rakouská brigáda generála Hertwecka. Výšina se stala místem prudkých bojů. Na hřbitově u kostelíka sv. Václava a v jeho okolí se nachází několik hromadných i jednotlivých hrobů. Pomník v Dobeníně byl odhalen již 1. června 1868. Zřídil jej důstojnický sbor rakouského 4. pěšího pluku. V jeho blízkosti byl v roce 1907 zřízen druhý pomník, věnovaný 25. praporu rakouských polních myslivců.

pomník, památník
     Náchod  (NA)