Hrady.cz
Pomník z r. 1901, od brněnského sochaře J. E. Tomoly, na místě, kde byla 27. června 1866 svedena jezdecká bitva mezi rakouskou jízdní brigádou generála Solmse a pruskou jízdní brigádou generála Wnucka. Srážka si vyžádala 319 lidských obětí.
čelní pohled
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Pomník stojí v místě zvaném Branka u silničky mezi Vysokovem a Václavicemi (zaparkovat lze přímo na málo frekventované silnici nedaleko pomníku). Na historii místa upozorňuje tabule 6. zastávky naučné stezky „Náchod - Vysokov - Václavice 1866“. Kolem pomníku prochází žlutá turistická značka.
31.7. 2009

historie

Pomník stojí na místě, na kterém byla 27. června 1866 svedena krvavá jezdecká bitva mezi rakouskou jízdní brigádou generála Solmse a pruskou jízdní brigádou generála Wnucka. Rakouskou strana představovala 660 mužů (převážně Moravanů) z kyrysnických pluků č. 4 a 6. Na pruské straně bojovalo 1350 jezdců ze 4. a 8. dragounského pluku a 1. hulánského pluku. Srážka trvala pouze 35 minut a vyžádala si na rakouské straně 150 mrtvých a 200 koní, na

pomník, památník
     Náchod  (NA)