Hrady.cz
První zmínka o tvrzi je z r. 1321. Zanikla pravděpodobně již v 16. stol., nejpozději však za třicetileté války. V r. 1716 je na jejím místě uváděn hostinec, který využil část zdiva tvrze – zejména sklepů.
Libušská čp. 1
Nejstarší dům na Libuši údajně stojí na základech tvrze.
Graficke pismenko V objektu sídlí pošta, v jejíchž veřejnosti přístupných prostorách jsou vidět klášterní klenby nejspíše z 18. století. Ve střední části domu je obchod s optikou. Ostatní nepřístupné. Sklepy přístupné po dohodě.
Matěj Kadlec , 30.7. 2009

Dějiny domu tvrze čp. 1
    První zmínka o obci Libuši je tradičně spojována s tvrzí a rokem 1321. Text zmiňující dobytí tvrze staroměstskými měšťany uvádí pouze "municio Luobusch". Jako municio se vskutku označovala nejčastěji tvrz, nicméně v případě určení obce je třeba opatrnosti. Pro nedostatek záznamů je pro celé 14. a 15. století naprosto běžné, že ty samé záznamy berou za své obce Libuš i Libiš, popř. Libouš. Teoreticky by však mohly patřit také zaniklé

LIBUŠ A TAJNÁ CHODBA
    Je to zcela jistě ta nejtajemnější a nejživější libušská pověst. Podle zpráv starých necelých osmdesát let bylo ústí chodby ještě přístupné. Vedla údajně ze sklepení libušské tvrze až na Nový hrad Václava IV. v Kunraticích. Má však tato pověst pravdivý základ? Na to se na následujících řádcích pokusíme odpovědět! Podrobme toto vyprávění nesmlouvavé a objektivní kritice, ať zjistíme, jestli se pod budovou dnešní pošty skrývá zazděný vchod do

Matěj Kadlec , 1.8. 2009

popis

O tvrzi na Libuši je tradičně uváděný první zápis z roku 1321, kdy ji měli dobýt měšťané starého města pražského. V jejich držení pak měla být až do třicetileté války. Podrobný výzkum z roku 2009 zaměřený na veškeré zprávy a jejich souvislosti však zpochybnil samotnou existenci obce Libuš v období středověku. Podařilo se prokázat, v roce 1647 Libuš nebyla vypálena, neboť není jmenována v žádném z pramenů kde by v takovém případě uvedena byla.

Matěj Kadlec, 30.6. 2008

Parkoviště