Hrady.cz
Gotický hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století. Po Trmačově se psali příslušníci vladyckého rodu. První byl již roku 1305 Ondřej. Hrad zanikl pravděpodobně ve válkách první poloviny 15. století. Dodnes zbyly zbytky věže a základy malého hradu.
Zbytky věže
Vysoký střep válcové věže od jihovýchodu.
© Roman Řezáč 01/2004
Graficke pismenko Zbytky zdí malého hradu, který byl založen na přelomu 13. a 14. století. Po hradu se píše roku 1305 vladyka Ondřej, ale první přímá zpráva o něm je z roku 1350. Zanikl buď za husitských nebo za česko-uherských válek v 15. století, neboť roku 1481 se uvádí jako pustý. Pokud se chceme na hrad podívat, půjdeme z Hlubokých Dvorů po modré směrem na Drásov.
20.7. 2002

turistické

Kulturní památka Trmačov se nachází v katastrálním území obce Hluboké Dvory (okres Blansko) asi 20 km severně od Brna v lesnaté kopcovité krajině mezi Tišnovem a Blanskem. Zřícenina středověkého hrádku a pozůstatky zaniklé středověké vsi z přelomu 13. a 14. století jsou umístěny asi 1 km jižně od obce. Hrádek je svojí rozlohou pouhých 27 x 22 m nejmenším moravským hradem tzv. bergfritového typu.
    Přímo do obce Hluboké Dvory, vzdálené asi 1 km od kulturní památky Trmačov, jezdí několikrát denně autobus z Tišnova. Zde vždy navazuje na vlaky, které jezdí po trati Břeclav - Brno - Tišnov - Žďár nad Sázavou - Havlíčkův Brod - Praha. V obci Hluboké Dvory vystoupíme z autobusu přímo na návsi, odtud se vydáme směrem k místní restauraci. Zde již narazíme na modrou turistickou značku, která nás zavede na asi 1 km vzdálený Trmačov. Okolí kulturní

historie

V r. 1342 sídlil ve vsi Havel z Trmačova, což znamená, že asi v té době zde již stávala tvrz, která je písemně doložena v r. 1350 jako sídlo bratrů z Trmačova. Majetkem vladyků z Trmačova byla ještě v prvních desetiletích 15. století. Zanikla i se vsí v době česko-uherských válek v druhé polovině 15. století, protože v r. 1481 se uvádí jako pustá. Její existenci dnes připomíná jen pomístní název v katastru obce Lesní Hluboké a nepatrné zbytky

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

Brno-venkov  (BO)