Hrady.cz
Rozlehlé opevnění na stejnojmenném homolovitém návrší. Dochováno torzo bašty a valy a příkopy vnějšího opevnění. Stavba datována do druhé čtvrtiny 15. století, r. 1428 patřila Pernštejnům. Před polovinou 15. století opuštěna a spálena.
Zbytek zdiva na Čepičce
Graficke pismenko Pevnost se nachází na zalesněném kopci nad klášterem v Předklášteří u Tišnova. Na úpatí kopce je funkční kamenolom. Z hradu se dochovaly zbytky příkopů a valů, prohlubeň po suterénu věže s cisternou na vodu zasekanou do skály (dnes vše obrostlé džunglí keřů a trav), zbytek zdi se stopami po okrouhlé baště. Poblíž je kopec Květnice, známý lomy a nálezy polodrahokamů.
28.5. 2002

historie

Na zalesněné výšině zvané Čepička, asi 1 km západně nad klášterem Porta Coeli, jsou zachovány zbytky středověkého opevnění, postaveného pány z Pernštejna ve 2. čtvrtině 15. století jako opevněný bod na zabraném klášterním panství po jeho vyplenění husity. Dva okružní příkopy s valy obklopovaly ústřední plošinu s jedinou kamennou stavbou a se zbytky kamenné hradby s baštou. Stavbu zřejmě vypálili samotní klášterníci po polovině 15. století jako

25.4. 2004

popis

Jádro objektu bylo na vrcholu návrší, které je mírně protáhlé ve směru východ-západ (příkopem a valem tak byly ohrazeny i mírně klesající plošiny pod vrcholem – celkově tedy opevnění zabírá oválnou plochu o osách 150x75 metrů. V severní části samotného jádra stála zděná budova (cca 7x11 metrů), odhalená archeologickým průzkumem L. Belcrediho na konci 80. let 20. století. Budova byla podsklepená, sklep byl částečně zasekaný do skály a přístupný

nepatrné zbytky zdí
     Brno-venkov  (BO)