Vernierovský palác

Pöttingenský palác; Slovanský dům; Německý dům
Palác vznikl na konci 16. stol. renesanční přestavbou ze dvou středověkých domů, zmiň. r. 1414. R. 1697 přestavěn barokně podle projektu J.B. Matheye. Klasicistní přestavba dle projektu F. a F. Hegerových. V l. 1998–2001 upraven do dnešní podoby.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Palác vznikl spojením dvou středověkých domů. Menší z nich roku 1414 koupil panoš Janek Jednooký, vrátný v nedalekém Králově dvoře. Existuje domněnka, že tímto panošem mohl být pozdější slavný vojevůdce Jan Žižka. Na konci 16. století zahájil sjednocení a přestavbu obou gotických domů na renesanční palác Samuel rytíř Nejepínský, nedokončil ji však. V roce 1695 palác získal od hraběte Šporka Jan Bartoloměj baron Vernier de Rougemont, který roku 1697 dokončil přestavbu, pravděpodobně podle projektu Jeana-Baptisty Matheye. Barokní budova získala dva symetrické portály a monumentální průčelí. Směrem k dnešní Jindřišské ulici byla tehdy zřízena geometrická ...

Praha 1-Nové Město
    Další paláce, domy