Hrady.cz
Kostel v Nelahozevsi z první třetiny 14. stol., poprvé písemně připomínán 1352. Současná podoba z 19. stol. Uvnitř pozdně gotické kamenické články (sanktuář, portál sakristie), většina zařízení z 18. stol. Součástí areálu malá dřevěná zvonice.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 03/2008
Graficke pismenko Kostel stojí přímo u železniční zastávky Nelahozeves zámek na trati Praha - Děčín. Parkování možné na parkovišti pod nedalekým zámkem. Bez pravidelných bohoslužeb.
Ivan Grisa , 12.7. 2009

Kostel svatého Ondřeje v Nelahozevsi
    Jednolodní kostel z první třetiny 14. století, poprvé je písemně připomínán roku 1352. Současná podoba pochází z 19. století. Uvnitř najdeme pozdně gotické kamenické články (sanktuář, portál sakristie), většina zařízení byla pořízena v 18. století, případně později.
    Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v České republice do husitských válek, Unicornis 2001 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1979, 12.7. 2009
    Zvonice u kostela sv. Ondřeje v Nelahozevsi
    Drobná dřevěná hranolová zvonice jihovýchodně od kostela v rohu bývalého hřbitova. Pochází z 19. století, snad nahradila starší stavbu, snesenou kvůli stavbě blízké železnice (kostel byl vždy bezvěžový a přitom farní, zvony tedy potřeboval). Zavěšeny dva malé zvonky z let 1812 a 1864.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 17.8. 2009

Mělník  (ME)