Valterův palác

Dietrichštejnský
Novobarokní budova Bedřicha Ohmana navazuje na výtvarné prostředky Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Palác nechal vystavět v letech 1891–1892 průmyslník Matyáš Valter. Od roku 1929 dodnes slouží sídlo papežské nunciatury.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Novobarokní budova ze sklonku 19. století navazuje na výtvarné prostředky Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Palác vystavěl v letech 1891–1892 Bedřich Ohman pro průmyslníka Matyáše Valtera. Místo, na kterém palác stojí, má však dlouhou historii. Poprvé je zde zástavba doložena již roku 1381. Od roku 1530 až do poloviny 17. století zde stával dům Kolovratů – Bezdružických. Roku 1894 do paláce – jako do jedné z prvních soukromých budov – zavedl František Křižík elektrické osvětlení, svítidla z té doby se v domě částečně zachovala. Od roku 1929 do dnes slouží objekt papežské nunciatuře.

Praha 1-Nové Město
    Další paláce, domy