palác Deymů ze Stříteže

Schwarzenberský; Vratislavský; Čabelických ze Soutic
Raně klasicistní jednopatrový palác přestavěl pro Josefa hraběte Vratislava z Mitrovic po roce 1800 I. E. Palliardi. Po roce 1845 patřil Schwarzenberkům, v roce 1948 byl zkonfiskován a sloužil diplomatickým službám.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Na místě současného raně klasicistního paláce stávaly ve 14. století tři středověké domy. S jejich sjednocením začal po roce 1702 František Ferdinad hrabě Berchtold z Uherčic. Sjednocení však dokončil až Václav Ignác hrabě Deym ze Stříteže po roce 1721. Palác poté vlastnili Malovcové z Malovic a Kinští. V roce 1800 palác koupil Josef hrabě Vratislav z Mitrovic, který jej nechal (v blíže nedoloženém roce, jistě však před rokem 1821) zásadně přestavět I. E. Palliardim. Roku 1845 koupila palác vdova Josefína kněžna Schwarzenberková z orlické větve rodu. V té době palác již nesloužil majitelce k bydlení, byl pronajímán ke komerčním účelům. V jižním křídle byla v roce 1928 zřízena pošta, která zde funguje dodnes. V roce 1948 byl palác zkonfiskován a sloužil diplomatickým službám.

popis

Rozsáhlý jednopatrový komplex nepravidelného půdorysu je rozdělen dvorním křídlem na dvě nádvoří. Strohá klasicistní fasáda byla doplněna zajímavými moderními plastikami.

Praha 1-Nové Město
    Další paláce, domy