Den boje za svobodu a demokracii
Stavba z let 1743–52 snad dle návrhu K. I. Dientzenhofera pro rod Piccolomini na místě několika domů, postupně scelovaných a přestavovaných v 16. a 17. stol. V majetku rodu Sylva-Taroucca od 1885, od 1911 pražské obce. Řada přestaveb ve 20. stol.
Hlavní (severní) průčelí do ulice Na příkopech

Palác Sylva-Taroucca na Novém Městě pražském

Graficke pismenko Stavba z let 1743–52 snad podle návrhu K. I. Dientzenhofera pro rod Piccolomini na místě několika domů, postupně scelovaných a přestavovaných v 16. a 17. století. Po smrti architekta vedl stavbu jeho zeť Anselmo Lurago. Od roku 1766 patřil Nosticům, sňatkem roku 1885 přešel na poslední šlechtické majitele z rodu Sylva-Taroucca, kteří jej od roku 1895 pronajímali (např. Národopisnému museu). Od 1911 patřil pražské obci, která jej přestavovala na společenské a kulturní středisko. Z toho důvodu proběhla ve 20. století řada přestaveb. V současné době autentickou existenci paláce ohrožují plány na demolici jeho dvorních křídel a jejich náhradu administrativní budovou podstatně vyšší výškové úrovně.
Ivan Grisa, dle Růžena Baťková a kol.: Umělecké památky Prahy, Nové Město a Vyšehrad, str. 473-6, Academia 1998, 11.7. 2009

Praha 1-Nové Město
    Další paláce, domy