vodní nádrž Rozkoš

Východočeské moře
Přehrada Rozkoš byla postavena v letech 1951–69 a je významnou rekreační oblastí východních Čech. Rozlohou přes tisíc hektarů patří do první desítky největších vodních ploch v ČR.
Rozkoš - pohled k jihu
© Ivo Rozehnal, 07/2009
Graficke pismenko Vodní nádrž Rozkoš leží mezi městy Česká Skalice a Nové Město nad Metují. Turisticky je vyhledávaná převážně severozápadní část u České Skalice. Zde leží i největší kemp a lokalita je i historicky zajímavá. V místech roku 1866 proběhla významná bitva, která je dodnes díky četným pomníkům nepřehlédnutelná. Severně leží Babiččino údolí se zámkem Ratibořice. Severovýchodně je vyhledávanou oblastí obec Kleny, jižně Lhota a Velká Jesenice.
Ivo Rozehnal , 6.7. 2009

historie

Osmá největší přehrada u nás má rozlohu 1001,3 ha. Hlavním důvodem nádrže je protipovodňová ochrana, nadlepšení průtoků v Labi a rekreace. Významný je i sportovní rybolov, který zde patří k nejvyhledvanějším u nás. Hráz je v koruně 412 metrů dlouhá a zajímavostí je, že přehrada nemá bezpečnostní přeliv, jeho funkci plní vzdouvací objekt ve Zlíči. Rozkoš je v severní části rozdělena tzv. Rovenskou hrází do dvou částí. Hráz je 1,7 kilometrů

Ivo Rozehnal - zdroj cs.wikipedia, 6.7. 2009

vodní plocha