Hrady.cz
Původně redukovaná románská basilika z konce 12. či počátku 13. století, po požáru r. 1620 kostel opraven a v roce 1677 barokně přestavěn. Dnešní podoba z l. 1745–1750. Pod apsidou románská krypta, na jižní stěně lodi odkryt románský portál.
pohled od východu
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Původně románský kostel z konce 12. nebo začátku 13. století. Po požáru r. 1620 byl kostel opraven a v roce 1677 barokně přestavěn. Dnešní podoba pochází z přestavby v letech 1745–1750, kdy byly přistaveny obdélníkové přístavky, byl zazděn románský vchod na jižní straně a proražen současný vchod v západním barokním průčelí. Poslední úpravou bylo odstranění dřevěné nástavby jižní věže a nahrazení kamennou věží. V r. 1948 byl odkryt původní románský portál kostela, restaurován v roce 1971.
Mialn Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980)., 6.7. 2009

popis

Redukovaná románská basilika s obdélníkovou lodí, čtvercovým chórem a s půlválcovou apsidou, pod níž je původní románská krypta. Ze dvou románských věží se dochovala pouze jižní, severní je zachována jen do výše lodi. Loď i krypta jsou zaklenuty křížovou klenbou, v kryptě jsou původní okna a vstupy. Na místě tribuny je nynější kruchta. Řezbářská výzdoba z lipového dřeva je dílem Lazara Widmanna. Na hlavním oltáři je obraz sv. Havla z r. 1750, od

Milan Caha (zdroj: Podlaha A. Soupis památek, ročník 35. Politický okres benešovský, Praha 1911)., 6.7. 2009

Benešov  (BN)
    Poříčí nad Sázavou