Hrady.cz
Hrad poprvé zmíněn r. 1342 v přídomku pánů z Lomnice, podle nálezů vznikl v 1. pol. 14. stol., r. 1474 snad dobyt uherskými vojsky, v 16. stol. opuštěn. Dochovány reliéfní stopy zástavby jádra, okružní val a příkop.
Zbytek nasucho loženého zdiva
Ale je to opravdu hrad Zátor???
Graficke pismenko Hrad stojí na opačném konci kopce, nikoliv v místě, které je označeno na turistických mapách u Zátorského kopce, ale zcela opačně na východním konci hřebene. Pokud se vydáme po modré značce lesní cestou dále kolem zákazu vjezdu asi půl kilometru, narazíme na lesní zpevněnou cestu, která vede až přímo k hradu. Ten leží ve vnitřní straně levotočivé vracečky. Hradu neškoďte! Nemá to rád.

historie

Skromné zbytky hradu jsou ukryty ve vzrostlém lese na konci táhlého ostrohu 1,8 km západoseverozápadně od vsi Loučky nad údolím Hradského potoka. Úzký hřeben se před hradem zužuje až na 11 m, kde se nachází skalnatá vyvýšenina, před níž je příčná deprese, asi pozůstatek příkopu. Za další sníženinou je skalisko, na které již navazuje široký val ohrazující jádro ze tří stran. Na východě je val připojen rovněž k oválné skalnaté plošině začleněné

Vlastivědný věstník moravský 1986, str. 303 - 306 (autoři Plaček, Kouřil), 4.7. 2003

nepatrné zbytky zdí