Hrady.cz
Původně gotický kostel ze 14. století, připomínán r. 1352. V r. 1582 prodloužena loď a přistavěna okrouhlá věžička. Barokně upraven r. 1721. Věž přistavěna v r. 1816. Od r. 2007 je filiální, spadající pod farnost Vlašim.
pohled z náměstí
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Původně gotický kostel ze 14. století, připomínán jako farní v roce 1352. Z původní stavby se zachoval polygonální presbytář s opěráky. V roce 1582 byla směrem k západu prodloužena loď a na její jihozápadní nároží byla přistavěna okrouhlá věžička se schodištěm na kůr. Barokně upraven byl roku 1721. Vyhořel 1801. Věž byla přistavěna v roce 1816. Od roku 2007 je kostel filiální, spadající pod farnost Vlašim.
Milan Caha (zdroj: Podlaha A.:Soupis památek, ročník 35. Politický okres benešovský, Praha 1911), 25.7. 2009

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Benešov  (BN)