Hrady.cz
Románský tribunový jednolodní kostel z 11. stol., přestavěn goticky kol. r. 1350, od r. 1352 farní. Barokně přestavěn snad kol. r. 1766, kdy zde byla obnovena fara, zaniklá za husit. bouří. Věž a okna lodi upraveny v l. 1861–62 pseudorománsky.
kostel od jihovýchodu
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Pyšely leží v okrese Benešov, asi 15 km od okraje Prahy a 10 km severně od Benešova. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1295, historie osídlení však sahá nejméně do 11. století. Tomu nasvědčují jak archeologické nálezy, tak i jméno, odvozené snad od slova pýšeti (těžce oddychovat, supět), které se ve středověké češtině již nevyskytuje. Do obce se lze dostat autobusy (v systému Středočeské integrované dopravy), či ČD (železniční zastávka Pyšely na trati 221 leží asi 2,5 km jihovýchodně od centra obce).
27.9. 2010

historie

Původně románský tribunový kostel, jehož vznik je kladen podle V. Mencla a D. Líbala do 11. století, byl několikrát přestavován. Původní kostel byl jednolodní stavbou s věží v západním průčelí. Věž měla v patře tribunu, na kterou se vstupovalo portálkem v severní zdi věže. Prvním výrazným stavebním zásahem bylo prolomení nového, pozdně románského portálu v druhé čtvrtině 13. století. Radikální přestavbou prošel kostel v období vrcholné gotiky,

Milan Caha (zdroj: Pavel Kroupa, Jan Žižka Ke stavebnímu vývoji kostela Pozdvižení sv. Kříže v Pyšelích (okr. Praha-východ) In: Průzkumy památek 1/1995, ročník 2, str. 94-100), 27.9. 2010

Benešov  (BN)
    Pyšely