Hrady.cz
Barokní Loretánská kaple Panny Marie z roku 1699. Vystavět ji nechal hrabě František Antonín Halleweil. V roce 1781 uzavřena, od roku 1789 sloužila jako hřbitovní kaple. V roce 1999 byla celkově zrekonstruována.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Loreta stojí na hřbitově, v dominantní poloze nad městem. Je od ní výhled na širokou oblast středního Posázaví (např. Čerčanský chlum, Neštětická hora, kostel sv. Klimenta nad obcí Lštění, Konopiště). Dostanete se k ní po modré turistické značce nebo po cyklostezce č. 0028.
9.9. 2009

historie

Barokní Loretánská kaple Panny Marie byla vystavěna roku 1699. Vystavět ji nechal majitel Pyšel, hrabě František Antonín Halleweil ve stylu svaté Chýše v Loretu v Itálii. Brzo se stala oblíbeným mariánským poutním místem. Za reforem císaře Josefa II. v roce 1781 byla uzavřena. Po zrušení původní hřbitova u kostela Povýšení sv. Kříže v centru byl v roce 1789 nový hřbitov zřízen v sousedství Lorety. Ta se tak stala hřbitovní kaplí. V roce 1999

Milan Caha (zdroj: wikipedia), 9.9. 2009
    Svatá chýše v Loretě
    Svatá chýše (Santa Casa) je označení pro údajný dům Panny Marie v Nazaretu v Palestině, který byl podle legendy na konci 13. století přenesen anděly z Nazaretu do Itálie, kde nyní stojí v bazilice v obci Loreto. Archeologické průzkumy potvrdily, že část zdiva je skutečně totožná s uvažovaným Mariiným domkem; pravděpodobně ho však nechal ve 13. stol. převézt do Itálie papež. Svatá chýše se brzy po smrti Panny Marie stala uctívanou relikvií; byla

Loretánská legenda
    Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.

Benešov  (BN)
    Pyšely