Hrady.cz
Dům s průčelími do Celetné a na Ovocný trh. Stavba z r. 1896 stojící na místě gotického domu U pštrosa, později Bubny z Litic přest. na barokní. Sloh inspirovaný gotikou, renesancí a předznamenávající secesi. Návrh výzdoby fasády od M. Alše.
Průčelí z Ovocného trhu
Graficke pismenko Dnešní dům, novostavba od Friedricha Ohmanna z roku 1896, stojí na místě středověkého domu, který se prvně připomíná v roce 1357. Od 15. století se tu říkalo U pštrosa. Od roku 1536 byl v majetku hrabat z Bubna a Litic, po nichž měl později jméno. Ti jej také zřejmě barokně přestavěli. V roce 1896 byl tento dům zbořen a na jeho místě postaven nový pro MUDr. Čeňka Kliku. Dům byl postaven ve stylu, který spojuje renesanční, pozdně gotické, tzv. švýcarské a také protosecesní prvky. F. Ohmann se snažil o specificky národní stavební sloh. Využil talentu M. Alše, který navrhl výzdobu fasády – a předznamenal tak nástup české secese. V pozdějších letech dům prošel několika úpravami. V současné době zde sídlí pobočka Komerční banky.
Ivka (Kol.: Umělecké památky Prahy – Staré Město a Josefov, Academia, Praha 1996), 19.8. 2009

popis

Dům má dva trakty s průčelími do Celetné ulice č. 30 a na Ovocný trh č. 15. Čtyřpatrové průčelí do Celetné je převážně neogotické – bosáž po stranách, okna v posledním patře, krakorce nesoucí dřevěný balkon. Dřevěný výkladec a atika jsou odvozeny z renesance. Na fasádě je datovací nápis a inciály stavitelů F. Ohmanna a Q. Bělského (ten prováděl první úpravy domu). Také průčelí na Ovocný trh je inspirován gotikou, kde je v ose arkýř s andělem

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy