Kittelův dům (Burk)

Krásná (Šumburk)
Jeden z největších roubených domů v Čechách si před pol. 18. století nechal postavit zázračný doktor Johann Kittel v obci Šumburk (Krásná) jako obydlí své rodiny i zázemí lékařské péče. Po roce 1945 dům zpustl, od roku 2004 prochází rekonstrukcí.
Kittelův dům od jihozápadu

Kittelův dům v Krásné (Šumburku)

Graficke pismenko Velký roubený dům, pro svůj mohutný vzhled i dominantní polohu zvaný Burk, si nechal před polovinou 18. století postavit v horní části Šumburku zdejší "zázračný doktor" Johann Kittel. Bydlel zde se svou rodinou a provozoval tu lékařskou praxi, zřejmě i ve formě horského sanatoria, prvního v českých zemích. V majetku rodiny Kittelů byl dům do roku 1817, kdy jej manžel Kittelovy vnučky prodal Franzi Römischovi, bratru majitele maloskalského panství. Römischové jej vlastnili do konce 80. let 19. století, poté se majitelé rychle střídali. Po roce 1945 se dům stal majetkem státu, s nímž s obvyklou péčí hospodařila Domovní správa ...
Ivan Grisa, dle A. Baldová: Osobnost J. J. A. E. Kittela a Kittelův dům v Krásné u Jablonce n. N., magisterská diplomová práce Masarykovy university v Brně, 2007, 20.9. 2010

Johann Josef Anton Eleasar Kittel (7. 12. 1703 – 16. 11. 1783)
    "Zázračný lékař" Johann Kittel se narodil jako druhorozený syn šumburského ranhojiče Melchiora Kittela. Rodina je doložena v okolí Černostudničního hřebene od 16. století, byla spřízněna i se slavnými rody zdejších sklářů (zejména Schürerů). Johann Kittel nikdy lékařství nestudoval, využitím rodinné tradice a vlastním bádáním se však stal velmi proslulým v Čechách i za hranicemi. Již z doby jeho života je doloženo rčení "tomu ani Kitl nepomůže"

Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)